0572 - 360252 h.botterhuis@kpnmail.nl

Uitgelicht

 

 

Chronische Klachten

 

 

lees meer

Chronische klachten hebben veel oorzaken. Ze kunnen ook therapieresistent zijn, behandelingen helpen dus niet meer. Ik ga een uitgebreid onderzoek doen om inzicht te krijgen in jouw medische geschiedenis. Ik vraag niet alleen naar je klachten op dit moment, maar ook naar klachten in je verleden of in je familiehistorie. Blessures, fracturen of operaties kunnen bijvoorbeeld een oorzaak zijn voor klachten die op een later moment ontstaan. Bij vrouwen die kinderen hebben gekregen, vraag ik naar verhalen over de bevalling. Dit doe ik om inzicht te krijgen in het ontstaan van de klachten en waarom ze blijven aanhouden.
Naast alle vragen die ik stel doe ik een uitgebreid lichamelijk onderzoek waarbij ik alle gewrichten, de wervelkolom en de schedel onderzoek. Ik kijk ook naar je tong en pols, deze geven volgens de Chinese geneeskunde veel informatie. Aan de hand van alle gegevens stel ik een behandelplan op. We gaan er samen hard voor werken. Ik vraag ook wat van jou als het gaat om je leefstijl en je eetpatroon.
Kortom: door vanuit allerlei invalshoeken naar iemand te kijken, kunnen chronische klachten drastisch verminderen of helemaal verdwijnen.

 

 

Hulp na Zwangerschap

 

 

lees meer

Zwanger zijn is een geweldig belevenis. Helaas komen er ook vaak ongemakken bij kijken.  Misselijkheid, maagzuur, rugklachten en alle stadia van bekkeninstabiliteit kunnen de zwangerschap een stuk minder leuk maken. Met osteopathie en acupunctuur kunnen veel klachten verminderd worden, zonder dat de groei van het kind wordt verstoord.

Soms doen zich tijdens de bevalling problemen voor. Denk aan onvoldoende indaling, weeënstorm, niet goed doorzetten, inknippen, uitscheuren of de effecten van een vacuümpomp. Dit kan allemaal tot klachten leiden die tot ver na de bevalling aanhouden. Zeker als de structuren in het bekken niet voldoende herstellen, kunnen de klachten op lange termijn aanhouden en leiden tot rug-, nek- of schouderklachten. Daarnaast kan een instabiel bekken incontinentie veroorzaken. De klachten ontstaan soms pas in een stadium ver na de bevalling. Het kan dus zijn dat je maanden later pas klachten krijgt die toch met het kleine bekken en de bevalling te maken hebben. Kortom: onderneem actie zodat de klachten op korte termijn opgelost kunnen worden. Ik adviseer en begeleid je hier graag in.

 

 

Stoppen met Roken

 

 

lees meer

Stoppen met roken … voor de een fluitje van een cent, voor de ander afzien en weer terugvallen. Bij een verslaving spelen veel factoren een rol. Afkickverschijnselen bijvoorbeeld. Acupunctuur kan in combinatie met levensstijladviezen helpen om de afkickverschijnselen te verminderen. Dit maakt de strijd tegen nicotine een stuk makkelijker.

Bij het stoppen met roken zijn jouw wil en doorzettingsvermogen het belangrijkst. Acupunctuur is een hulpmiddel om de verslaving de baas te worden.

 

 

Huilbaby 

 

 

lees meer

Je kindje moet hard werken tijdens de bevalling. Het moet zich een weg banen door een nauw kanaal waarin ook nog eens twee ovale ringen zitten die gedraaid zijn ten opzichte van elkaar. Meestal gaat dit goed, soms ook niet. Tijdens de geboorte krijgt je baby een aantal prikkels die het autonome zenuwstelsel activeren. Dit autonome zenuwstelsel zorgt voor de aansturing van de ademhaling, spijsvertering, de algehele doorbloeding van het lichaam en de frequentie en kracht van de hartslag. Als de bevalling wat moeilijker gaat, kunnen de prikkels te sterk of te zwak zijn, of op het verkeerde moment komen. Dit kan de reden zijn dat je kindje bijvoorbeeld veel huilt, slecht slaapt, eet- en drinkproblemen, buikkrampen heeft of overstrekt.

Osteopathie helpt om deze opstartproblemen drastisch te verminderen. En als je baby rustiger is, ben je zelf ook gerustgesteld.

 

 

Hooikoorts

 

 

lees meer

Hooikoorts is een allergische reactie op een normale prikkel. Ons afweersysteem beschermt ons tegen allerlei (fijn)stoffen, pollen, bacillen, bacteriën en virussen. Bij een allergische reactie reageert dit systeem overmatig sterk. De reactie uit zich in allerlei klachten, bovendien houdt de reactie niet op als de stof niet meer aanwezig is.

In het voorjaar slaat de natuur om. Planten beginnen te groeien, bloeien en gaan zich voortplanten. Ons lichaam reageert ook. Er komen stoffen en pollen vrij die ons in de winter hebben beschermd en warm gehouden. Het afweersysteem zorgt dat we deze stoffen op een gezonde manier kwijtraken. Hierdoor staat het dus even op scherp.

Het afweersysteem is volop in werking en dan komen er ook nog een allerlei allergenen bij, dit legt veel druk op je. Met behulp van acupunctuur en een kruidencombinatie kan de heftige reactie sterk verminderd worden. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter het effect. Bij hooikoorts is het belangrijk om de behandeling in het voorjaar een paar keer te herhalen. Na een paar jaar is bij een gunstig effect één behandeling per jaar genoeg.

 

 

Eczeem

 

 

lees meer

Huidproblemen kunnen veel oorzaken hebben. De huid kan verzwakt zijn en daardoor erg ontstekingsgevoelig. Als de oppervlakkige lagen van de huid ruw zijn, kunnen bacteriën en schimmels zich nestelen en voor huidinfecties zorgen. Via de huid worden afvalstoffen uitgescheiden. Als dat er teveel zijn, kan dit leiden tot eczeem of huidirritatie. Daarnaast spelen erfelijkheid of genetische factoren een grote rol bij het ontstaan van eczeem. Ook je voedingspatroon, algehele conditie en mentale gesteldheid zijn van invloed op eczeem. Kortom er zijn nogal wat oorzaken die tot eczeem kunnen leiden.
Acupunctuur of Chinese kruiden zijn een uitstekend middel om de algemene conditie van je huid te verbeteren. Zo maak je de huid minder gevoelig voor infecties. Daarnaast geef ik voedingsadviezen en advies over je levensstijl. Bij constitutioneel eczeem vormen acupunctuur en kruiden de basis voor de behandeling. Dit kan in combinatie met de zalven en geneesmiddelen die je huisarts of specialist voorschrijft. Ik raad aan om daar niet mee te stoppen. Als de behandeling aanslaat, overleggen we samen met de behandelde arts of de medicatie omlaag kan.

 

 

Afvallen

 

 

lees meer

Overgewicht is een probleem dat de laatste jaren steeds meer zichtbaar wordt. Er zijn allerlei redenen voor. Leefstijl, opvoeding, sociale omgeving en je algehele welzijn spelen allemaal een rol bij overgewicht. Voor obesitas zijn nog veel meer oorzaken aan te wijzen. Voordat je begint met een behandeltraject vindt er uitgebreid onderzoek plaats waarbij je zeer uiteenlopende vragen krijgt. Vragen die niet direct relevant lijken, maar er zeker wel toe doen. Daarnaast voer ik een lichamelijk onderzoek uit. Een uitgebreid voortraject voor een zo specifiek mogelijke behandeling dus.

Bij de behandeling besteed ik aandacht aan voeding, leefstijl en osteopathie. Deze onderdelen helpen allemaal mee om duurzaam af te vallen. Je krijgt ook mentale aspecten aangeleerd om door te zetten. Want afvallen vergt doorzettingsvermogen. Je maakt kennis met behandelstrategieën vanuit de Chinese geneeskunde en osteopathie om je te ondersteunen in je strijd tegen de kilo’s.

Kortom: de behandeling is echt op jou afgestemd. Je moet het zien als een ondersteuning van je eigen proces. Voor patiënten die al lange tijd kampen met overgewicht en al veel hebben geprobeerd, is een intensievere langere begeleiding soms noodzakelijk. Daarbij kunnen andere vormen van hulpverlening nodig zijn. Uiteraard gaat alles in overleg met jou.

 

 

Hyperventilatie

 

 

lees meer

Hyperventilatie is erg vervelend. Je wordt benauwd en je krijg  geen lucht zonder duidelijke reden. Dat maakt je angstig, soms zelf zo erg dat het lijkt of je een hartaanval krijgt. Vaak komt er uit lichamelijke onderzoeken weinig naar voren.

Bij hyperventilatie verloopt de samenwerking van het hart, de longen en het autonome zenuwstelsel niet goed. En juist het autonome zenuwstelsel zorgt voor de onderlinge samenwerking van de organen en past het functioneren daarvan automatisch aan de omstandigheden aan. Bij hyperventilatie gaat dit dus mis.

Osteopathie kan helpen om de functie van het autonome zenuwstelsel te verbeteren. Tijdens de behandeling besteed ik ook aandacht aan angsttherapie. Als mentale aspecten een rol spelen bij het ontstaan van hyperventilatie, kijken we samen of we hulp op dat vlak inschakelen. Uiteraard in overleg met de huisarts.

 

 

Slaapprobleem

 

 

lees meer

Slapen is een eerste levensbehoefte. Tijdens slaap hersteld het lichaam en worden in de hersenen tevens de indrukken van de dag geherstructureerd. Acupunctuur is uitstekend geschikt als methode om de processen te beïnvloeden die zorgen voor een gezonde slaap. Met name voor een goede hersenfunctie is een gezond slaap van belang. Bij langdurige slapeloosheid neemt het concentratie vermogen af. Ook bestaat er een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, overgewicht, hoge bloeddruk, depressie en verminderde mentale capaciteit.

Slecht slapen heeft ook te maken met gebruik van beeldschermen tot vlak voor het gaan slapen.Door de sterke prikkeling van het netvlies wordt de productie van melatonine verstoord. Deze stof is nodig om ’s avonds goed te kunnen inslapen. Wij hebben een interne “circadische” klok, die coördineert welke organen op welke tijden van het etmaal actief moeten zijn en welke juist in een rustfase moeten komen. Het daglicht is wat deze klok gelijk laat lopen. Als het ’s avonds nooit donker wordt, omdat wij tot laat in een sterk verlichte omgeving zitten, of omdat wij voortdurend op fel verlichte beeldschermen zitten te kijken, dan gaat de circadische klok haperen en weet je lichaam als het ware niet meer hoe laat het is. Melatonie werkt in op dit systeem. Maar er zijn nog vele andere factoren die de slaap kunnen verstoren, zoals stress en zorgen, medicijngebruik, te laat eten, koffie- en alcoholgebruik, onderbrekingen van de ademhaling (slaapapnoe), nachtelijke spier- en gewrichtspijn, menopauzale opvliegers of nachtelijke buikklachten.

Acupunctuur brengt de interne klok weer in balans en zorgt dat er voldoende mentale en fysieke ontspanning is om effectief in de “nachtstand” te komen. En te blijven, zodat ongestoord doorslapen weer mogelijk wordt. De acupunctuurbehandeling voor slaapproblemen kan worden ondersteund door specifieke leef- en eetadviezen. Soms kunnen Chinese kruiden en bepaalde voedingssupplementen de behandeling ondersteunen. Als stress, zorgen of andere mentale problemen een belangrijke rol spelen, is zorg op dat vlak zeer aan te raden om tot een goed effect te komen.

Bel 0572 360 252

Heeft u een vraag?

 

 

Contactgegevens

 

0572 360 252

h.botterhuis@kpnmail.nl

Weidelaan 148

8103 ET, Raalte

Maak een Afspraak

 

 

Privacy Statement   –   Copyright © 2020   –  Disclaimer